Monday, 1 August 2011

PUDING BUAH-BUAHAN

             SUMBER : http://whyla.multiply.com/journal/item/225?&item_id=225&view:replies=reverse
                                       
                                         


      BAHAN-BAHAN (Kuah):
  •  1 tin susu cair
  • 1 tin besar koktail buah-buahan
  • 1/2 cawan air
  • 4 sudu gula
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh tepung kastard larutkan dalam air




       Cara-Cara Menyediakannya:
  •  Campurkan semua bahan yang diperlukan untuk membuat kuah dan masak di atas api perlahan.Tujuan masak di atas api hanyalah untuk menghancurkan gula.
  • Jika rasa gula sudah hancur bolehlah menutup api tersebut.
  • Kemudian, masukkan ia ke dalam peti sejuk.




       BAHAN-BAHAN (Kastard):
  • 1 cawan tepung kastard.
  • 5 cawan air.
  • 1 sudu gula.


          Cara-Cara Menyediakannya:

  • Campurkan semua bahan untuk membuat kastard dan masak diatas api sehingga menjadi pekat dan likat (warnanya akan bertukar dari kuning cair ke kuning yg lutsinar).
  •  Setelah masak sudukan ke dalam bekas-bekas kecil seperti bekas lompang,dan sejukkan.
  • Setelah sejuk masukkan dalam adunan pertama.
  • Seterusnya, ia sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment