Monday, 1 August 2011

KEK LAPIS SARAWAK


KEK LAPIS SARAWAK



                         SUMBER: http://www.harian-metro-online.com/tag/kek-lapis-sarawak


       
       BAHAN-BAHAN:
       
      Bahan A (dalam kek):
  • 5 biji kuning telur
  • 3 biji putih telur
  • 150 gram gula kastor
  • 100 gram tepung hong kong
  • 1 sudu makan ovelet

     Bahan B (dalam kek):


  • 200 gram mentega
  • 3 sudu makan susu pekat

     Bahan Untuk Bahagian Luar Kek:


  • 300 gram putih telur (8 biji putih telur)
  • 190 gram tepung hong kong
  • 150 gram gula kastor
  • 1 sudu makan ovelet
  • 250 gram mentega (cairkan)
  • 50 ml susu cair



     CARA UNTUK MEMBUAT DALAM KEK:


  • Pukul Bahan B hingga sebati.
  • Pukul Bahan A hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam Bahan B. Gaul sebati.
  • Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama masukkan pewarna hijau, bahagian ke-2 masukkan pewarna merah & bahagian ke-3 masukkan pewarna kuning.
  • Bakar bahagian pertama dahulu, apabila hampir masak, lapiskan bahagian ke 2 dan seterusnya bahagian ke 3. Buat 3 lapisan.
  • Apabila masak, sejukkan dahulu. Apabila sudah betul-betul sejuk potonglah kek tersebut berbentuk memanjang.
  • Kemudian potong segitia kecil-kecil atau segiempat sama.

     CARA UNTUK MEMBUAT LAPISAN LUAR KEK


  • Pukul putih telur hingga kembang.
  • Kemudian pukul semua bahan kecuali mentega cair.
  • Akhir sekali barulah masukkan mentega cair. 
  • Gaul rata dan sebati.
  • Bakar lapisan pertama.
  • Apabila hampir masak susunkan kek yang telah dipotong tadi di atasnya.
  • Masukkan adunan di atasnya sehingga menutupi semua kek yang telah dipotong.
  • Bakar lagi.
  • Bila hampir masak susun lagi kek yang telah dipotong tadi. Buatlah begitu sehingga semua adunan habis.

No comments:

Post a Comment