Monday, 1 August 2011

LAKSA SARAWAK

              

  SUMBER : http://hanspunyablog.blogspot.com/2010/12/mari-memasak-laksa-sarawak-bersama-chef.html         

        BAHAN-BAHAN:


         
       BAHAN A:
  • Perencah laksa Sarawak
  • 1 bungkus bee hoon (direbus)
  • 3 sudu serbuk kari ayam/daging
  • 10 biji limau kasturi (dibelah dua)
  • 1 bungkus 'fish cake' (dihiris nipis)
  • Air
  • Minyak masak
  • Garam dan ajinomoto secukup rasa

        BAHAN B:
  • 5 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis/dadu)
  • 1 mangkuk besar taugeh (ditanak)
  • 3 telur ayam (dipukul, goreng, dan hiris nipis)
  • Bawang goreng
  • Ayam (ambil isi, rebus, dan hiris nipis)

        BAHAN C (Sambal): 
  • 10 tangkai cili merah (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • Seulas bawang putih (dikisar)
  • Segenggam udang kering (dikisar)


         Cara-Cara Menyediakannya:

  • 1. Panaskan minyak, tumiskan perencah laksa Sarawak hingga naik bau.
  • 2. Tambahkan air (untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
  • 3. Masukkan serbuk kari. Jika mahu kuah lebih pedas, masukkan lebih banyak serbuh kari.
  • 4. Masukkan 'fish cake' yang telah dihiris nipis.
  • 5. Tambahkan bahan perasa.
  • 6. Ambil semangkuk bihun (untuk seorang) dan tuangkan kuah ke dalam mangkuk tersebut.
  • 7. Ambil sedikit BAHAN B dan taburkan ke atas bihun.
  • 8. Perahkan limau kasturi.
  • 9. Jika suka makan pedas, ambil sedikit BAHAN C dan gaulkan bersama bihun tersebut.

       Cadangan Hidangan:
  • Selain menggunakan isi ayam yang telah dihiris nipis, and juga boleh menggoreng ketulan ayam sebelum menumis perencah laksa Sarawak dan masakkan sekali di dalam kuah laksa.

    No comments:

    Post a Comment