SUMBER : http://hanspunyablog.blogspot.com/2010/12/mari-memasak-laksa-sarawak-bersama-chef.html
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- Perencah laksa Sarawak
- 1 bungkus bee hoon (direbus)
- 3 sudu serbuk kari ayam/daging
- 10 biji limau kasturi (dibelah dua)
- 1 bungkus 'fish cake' (dihiris nipis)
- Air
- Minyak masak
- Garam dan ajinomoto secukup rasa
BAHAN B:
- 5 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis/dadu)
- 1 mangkuk besar taugeh (ditanak)
- 3 telur ayam (dipukul, goreng, dan hiris nipis)
- Bawang goreng
- Ayam (ambil isi, rebus, dan hiris nipis)
BAHAN C (Sambal):
- 10 tangkai cili merah (dikisar)
- 3 biji bawang merah (dikisar)
- Seulas bawang putih (dikisar)
- Segenggam udang kering (dikisar)
Cara-Cara Menyediakannya:
- 1. Panaskan minyak, tumiskan perencah laksa Sarawak hingga naik bau.
- 2. Tambahkan air (untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
- 3. Masukkan serbuk kari. Jika mahu kuah lebih pedas, masukkan lebih banyak serbuh kari.
- 4. Masukkan 'fish cake' yang telah dihiris nipis.
- 5. Tambahkan bahan perasa.
- 6. Ambil semangkuk bihun (untuk seorang) dan tuangkan kuah ke dalam mangkuk tersebut.
- 7. Ambil sedikit BAHAN B dan taburkan ke atas bihun.
- 8. Perahkan limau kasturi.
- 9. Jika suka makan pedas, ambil sedikit BAHAN C dan gaulkan bersama bihun tersebut.
Cadangan Hidangan:
- Selain menggunakan isi ayam yang telah dihiris nipis, and juga boleh menggoreng ketulan ayam sebelum menumis perencah laksa Sarawak dan masakkan sekali di dalam kuah laksa.
No comments:
Post a Comment